FreeLance.HU

A "freelance" kaland

Az Upwork és az első ezres ($)

2016. július 01. 20:34 - hosszutav

A "freelance" kaland kezdete

 Mi az Upwork? És mi a freelancing

Ha röviden és lényegretörően akarom összefoglalni, akkor az Upwork az a weblap, és a freelancing az a munkavállalási forma, amivel június eleje óta (azaz az elmúlt hónapban) úgy kerestem valamivel több, mint 1000 USD-t, hogy átlagban napi 4 órát dolgoztam, családi okok miatt rengeteget utaztam, és több napot töltöttem egy fesztiválon. Biztos vannak olyanok, akiknek mindez nem lenne nagy dolog, de számomra az.

Ne értsetek félre. Nem arról van szó, hogy az Upworkon munka nélkül lehetne meggazdagodni. Egyrészt ebből nem igazán gazdagszik meg senki, másrészt a ledolgozott órák során 100%-os teljesítményt kell nyújtani. Amiről viszont szó van, hogy életemben először azt éreztem:

  1. Munkavégzés közben is a magam ura vagyok
  2. Megfizetik a munkámat

Upwork freelance szabaduszo munka

Mindannyiunk imádott Wikipédiája ezt mondja a freelancerről:

A freelancer vagy magyar fordításban szabadúszó munkavállaló olyan magánszemély, aki nem más alkalmazottjaként dolgozik.

A freelance munkavállalás mikéntje változatos. Szabadúszók köthetnek projektre esetleg megszabott időtartamra szóló írásbeli szerződést, mások számára elég a szóbeli megállapodás is. Bizonyos esetekben írásbeli megbízást, illetve a munkabér letétbe helyezését is kérheti a munkavállaló.

A freelancer munkadíja is hasonlóan sokszínű. A szabadúszó kérhet óradíjat, napidíjat, esetleg egy összeget jelöl meg az egész projektre. Többnyire a munkadíj flexibilis, azaz nincs fix óradíj, vagy projektdíj, hanem például a határidők, a kidolgozottság és a projekt nagyságának függvényében változhat az ár. A projektek többségét annak lezárta után fizeti ki a munkaadó, de lehetőség van a projektet szakaszokra bontani, s 1-1 szakasz befejezése után a projekt összköltségének arányos lehívásához.

Nagyjából igaza is van. Azért nagyjából, mert a gyakorlatban, ha a leírtak alapján is szerveződik a szabadúszó munkavállalás, a fentieknél jóval bonyolultabb és egyszerűbb is.

  • Egyszerűbb, mert csak annyiról szól, hogy valaki munkát ajánl, te pedig elvállalod (miután a teljesítési és a fizetési feltételekben is megegyeztettek).
  • Bonyolultabb, mert a szabaduszóra hárul a szakértelmeinek megfelelő munkát ajánló kliens felkutatása, az egyesség megkötése, és annak biztosítása is, hogy az elvégzett munka után valóban megkapja pénzét.

Itt kerül képbe az Upwork, ami nem más mint egy olyan online felület, piactér, ha úgy teszik, ami biztosítja a feltételeket a szabadúszó és a munkaadó egymásratalálásához és zavartalan együttműködéséhez.

Az oldalon történő regisztráció után a freelancer/szabadúszó a szakértelmeinek megfelelően kitölti a profilját, és már válogathat is a kliensek által felkínált munkákból. Természetesen a kliensek is válogathatnak a beérkező ajánlatok közül.

A dolog mechanikája gyakorlatilag egy fordított árverésre emlékeztet: a freelancernek és a kliensnek azt a legkisebb árat kell megtalálniuk, amiért még mindketten hajlandóak megkötni a szerződést. Ez természetesen oda vezet, hogy az egyszerű, kevés szakértelmet igénylő munkák az Upwork minimumot (3$/óra) fizetik. Én 10$ és 20$ között "lebegtetem" az órabérem, ami Upwork viszonylatban nagyon kevés, de sokkal több annál, amit egyébként keresnék.

De...

Upwork freelance havi kereset

 A dolog - szabadúszókra nézve - kevéssé örömteli oldala, hogy a kliens által kifizetett összegből vonja le az oldal a saját járulékát. Ez idén június 21-ig 10% volt, azóta viszont a következőképp változott a rendszer:

  1. amíg az adott kliensnek kiszámlázott összeg 500$ alatti: 20%
  2. ha a munka során a kliensnek kiszámlázott teljes összeg 500$ és 10.000$ között van: 10%
  3. ha a kiszámlázott összeg több mint 10.000$: 5%

Elsőre elég ijesztő a 20%, cserébe viszont az oldal garantálja, hogy a kliens még véletlenül sem léphet meg a pénzünkkel. Amennyiben mégis megpróbálná, az Upwork vállalja, hogy megtéríti a freelancer kárát. Vagyis megtéríti, ha a freelancer bizonyítani tudja, hogy valóban elvégezte a rá bízott munkát. És itt jön be a képbe az az elem, amit sokaknak talán a legnehezebb megszokni: az Upwork Team App

Upwork freelancer eletmod lifestyle

Ez a kis programocska, amit az Upwork oldaáról tölthetünk le, arra szolgál, hogy az órabéres szerződések közben ellenőrizhessék a munkánkat. Azaz, amint leülök dolgozni, elindítom az Upwork Team App számlálóját, ami egészen addig ketyeg, amíg meg nem állítom. Ez ugyan még nem jelentene különösebb védelmet a kliensnek a naplopókkal szemben, ám az app munka közben:

  • egyrészt méri az aktivitásunkat (leütött billentyűk és egérrel végrehajtott kattintások formájában)
  • másrészt véletlenszerű időközönként képernyőmentést készít arról, amin éppen dolgozunk

Az összegyűjtött információkat (mért idő, mért aktivitás és képernyőmentések) elmenti az app a munkanaplónkba, ahol megjegyzéseket fűzhetünk mindenhez (ez alatt az idő alatt ezt és ezt a feladatot végeztem stb.), majd a hét végén (a mi esetünkben hétfő esténként) elküldi felülvizsgálatra a kliensnek. Neki szerda estig kell ezt átnéznie, és jóváhagynia, illetve jeleznie, ha valami kifogása van. Amennyiben elégedett a látottakkal, megtörténik az utalás, ami néhány napos türelmi idő után be is fut az Upwork számlánkra, ahonnan tovább lehet utalni PayPalre vagy bankkártyára.

Viszonylag röviden erről szól az Upworkon keresztül történő szabadúszás. Természetesen rengeteg apró és kevésbé apró lehetőség és buktató is vár még a kezdő és tapasztaltabb szabadúszóra egyaránt. Ezekről - legalábbis azokról, amikbe én is belefutottam - a későbbi bejegyzésekben lesz szó.

Boldog pénteket mindenkinek, aki... vagy inkább mindnkinek, aki nem... 

 

Upwork freelancer eletmod lifestyle

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freelancehu.blog.hu/api/trackback/id/tr408860002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergő.Gulyás 2017.03.30. 18:11:23

Szerintem, illetve a rovid tavu tapasztalatom az upworkel kapcs, hogy ez igy leirva sokkal jobban hangzik mint amilyen valojaban, en pl zenei produceri dolgokat keresek eddig teljesen sikertelenul, mintha valami apro porszem lennek egy orias orvenyben amibol nagy makkal lehet megvillani es kikerulni a meno folyamba, de gondolom ezt az idoszakot kell kitartoan tolni, csak pl a jo kerdes hogy napi mennyi azaz idot illene ezzel foglalkozni

Jan_OS 2017.07.09. 15:27:30

Érdekes írás, köszönet érte. Én megmondom a őszintét bele toltam pár hónapot de semmilyen munkát, megbízást nem sikerült szereznem,(pedig informatikus vagyok) de ez jó régen volt. akkoriban váltotak odeskről upworkre. Ezek szerint azóta sokat javult, fejlődött a dolog.
süti beállítások módosítása