FreeLance.HU

A "freelance" kaland

Kezdő freelancer vagyok, milyen munkát vállaljak?

2016. július 12. 12:06 - FreeLanceHU

Upwork szűrő kezdő freelancereknek

Legtöbben már azelőtt feladják a "freelance kalandot", hogy igazából belevágnának. A freelance munkákat gyüjtő oldalakat minimális erőfeszítéssel meg lehet találni, még a regisztráció sem okoz gondot, de a profil megfelelő kitöltéséig és az első munka megszerzéséig alig páran jutnak el. Kizárólag azok, akik legalább minimálisan komolyan gondolják, hogy megpróbálkozzanak ezzel a lehetőséggel.

A profil kitöltése elsőre egyszerűnek tűnik, de több apróság is van, amire érdemes figyelni. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a kezdők profilját alig nézi meg valaki. A különböző projektekre a jelentkezések alapján vesznek fel, így elég az is, ha viszonylag értelmes bemutatkozó szöveget sikerül küldeni a majdani kliensnek. 

freelance munkak Upwork kezdoknek

Akik nagyon pontos elképzeléssel és szakértelemmel vágnak bele a freelance munkakeresésbe, azoknak értelemszerűen a saját területükön érdemes munka után kutatni, de még számukra is érdemes lehet az első napokban bevállalni olyan munkákat, amik gyakorlatilag csak a freelancer ratingjének feltornázására szolgálnak.

Mindenki másnak viszont ajánlott a lehető legrövidebb és a lehető legkevesebb szakértelmet igénylő munkákkal kezdeni. Legtöbbször ilyen esetekben is fontos, hogy viszonylag jól tudjunk angolul kommunikálni, de itt még akadozó nyelvtudással is el lehet boldogulni (az Upwork magyar freelance munkáiról).

A kezdők számára legalkalmasabb Upwork munkákat ez a szűrő gyűjti egybe. A lényege, hogy csak olyan ajánlatokat mutat, amik esetében:

  • a megbízó rendelkezik az Upwork által elfogadott ellenőrzött fizetési módszerrel (Ez annyit jelent, hogy amíg rendesen és közvethetően végzed a munkád, a kliens nem tűnhet el fizetés nélkül. Ha mégis megpróbálná, az Upwork megtéríti a károd)
  • az elvárt szakmai szint entry level, azaz kezdőknek szólnak
  • fix összeget fizetnek (Az egyszerűség érdekében jobb olyan munkákkal kezdeni, ahol nem kell a ledolgozott percek számát is figyelni. Adott a feladat, és mindenkinek tiszta, hogy az elvégzése mennyit pénzt hoz a szabadúszónak)
  • admin support, azaz adminisztrációs asszisztensi munkakörbe sorolhatóak (Általában ezek a megbízások iénylik a legkevesebb szakértelmet. A tapasztalat és a gyakorlat jól fog, akár videófelvétel átírásáról, akár kézzel írott szöveg begépeléséről van szó, és ugyanez a helyzet az internetről történő adatgyűjtés esetében is, viszont még mindig nem követeli meg, hogy programozók, dizájnerek vagy marketingesek legyünk)

Jó munkát!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freelancehu.blog.hu/api/trackback/id/tr518882532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epeficam 2016.10.05. 15:15:48

Üdv, az adózás hogy műkődik? Az upworknek kell kiállítani a számlát a befolyó bevétel után (mivel ők utalják)?

FreeLanceHU 2016.10.17. 08:36:32

@epeficam: Az adózás mindig fogas kérdés, és nem csak Magyországon, hanem egész Kelet-Európában. Bevett gyakorlat, hogy a szabadúszók az UpWorknak állítják ki a számlát, mert senki nem tud jobb megoldást. Az viszont biztos, hogy a crowdfunding kampányok esetében a támogatóknak külön (azaz egyenként) kell számlát kiállítani, így félő, hogy azUpWork esetében is klienseknek kellene számlázni.

Padrepapp 2016.10.17. 14:41:39

@FreeLanceHU: Akkor ehhez szükséges, hogy vállalkozó legyél/legyen KATA-d?

Padrepapp 2016.10.17. 14:59:19

VAT number-hez mit kell pontosan írni?

Larkeer 2017.03.17. 18:01:11

Üdv, csak az Upwork-on érdemes próbálkozni? Ahogy nézegettem neten még ott a freelancer.com is. Vagy van még valami hasonló oldalak amik hitelesek és megbízhatóak?

Vlad Andrea 2019.07.28. 18:44:34

@Larkeer: Szia. Gondolom, hogy neked mar nem aktualis a kerdes, de talan valakinek jol fog a valasz. A freelancer.com elegge tele van indiaiakkal, akik nagyon olcson dolgoznak. Ez az elejen, amikor meg nem volt projekted, egy kicsit megneheziti a dolgodat, mert ok eleg sok hamis projektet is feltoltenek. Mas freelancing platformok a guru.com, a toptal.com vagy a freelancermap.com.
süti beállítások módosítása